Categories
Publicacions

Transformar amb la gent: Estratègies i experiències d’acció comunitària

A partir de la bona experiència de les II Jornades Internacionals d’Acció Comunitària em van demanar parlar amb algunes iniciatives que hi van participar per recollir experiències i estratègies que poguessin ser útils per pensar l’acció comunitària a Barcelona i arreu. Les experiències tant recollides a les jornades com a través d’entrevistes es poden consultar a la publicació Transformar amb la gent: Estratègies i experiències d’acció comunitària, que segueix l’esperit del llibre Retrats de la Barcelona comunitària.

El 9 i el 10 de maig del 2022 es van celebrar a Barcelona les II Jornades Internacionals d’Acció Comunitària, prenent el relleu de la primera edició celebrada el 2018. La trobada va ser un espai de posada en comú d’experiències locals, d’altres punts de Catalunya i de l’Estat, i internacionals, i a on buscar conjuntament respostes a les preguntes que acompanyen l’acció comunitària arreu.

Però més enllà de la pròpia trobada, el programa de les jornades és una mostra de les inquietuds que han estat presents en la construcció i la tasca del Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona des de la seva creació el 2016. Els títols de les sessions les assenyalen: els equipaments de proximitat com a motors d’accions comunitàries, l’atenció social comunitària, com treballar plegades al territori, els aprenentatges des dels moviments socials, les acollides comunitàries en equipaments i serveis, els projectes d’acció comunitària de llarg recorregut, la participació comunitària i política davant el repte de millorar la qualitat democràtica, el jovent construint comunitat als barris després de la pandèmia, la construcció d’infraestructures comunitàries, la regeneració urbana de base comunitària o l’organització comunitària.

A partir del camí traçat del coneixement compartit en les jornades, aquest document, lluny de ser una relatoria, busca aprofundir en algunes de les qüestions que hi van aparèixer. Tant l’experiència del propi Servei d’Acció Comunitària com altres que van ser presents a les jornades, serveixen de base per explorar estratègies útils en quatre eixos: el repte de generar organització comunitària, l’aposta pels equipaments comunitaris, les possibilitats d’una política social comunitària i l’aterratge de les polítiques comunitàries en els territoris.

El document està disponible en català i en castellà: